Πώς φαίνεται;
-
Όταν είμαστε σε θέση και να ενθαρρύνουμε να δείξουμε και να περιγράψουμε πώς νιώθουμε και πώς νιώθουν οι άλλοι.
-
Όταν ρωτάτε «τι σκέφτεσαι και τι αισθάνεσαι τώρα;»
-
Παρατηρήστε πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε και πώς αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.
-
Μέσα από μια καθημερινή προσέγγιση να θυμόμαστε ότι τα μικρά πράγματα μετράνε.
-
Μέσω της συναισθηματικής "ευκινησίας" - να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε συναισθήματα και να προσαρμόζετε τη συμπεριφορά σας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να την τονώσουμε;
-
Κοιτάξτε μέσα από τα μάτια του παιδιού.
-
Μάθετε τι φτιάχνει τη μέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο «Κάνε μου τη μέρα».
-
Η κατανόηση του παιδιού είναι ένα «πλεονέκτημα» στην κατανόηση του τι λειτουργεί και τι είναι λιγότερο αποτελεσματικό για αυτό και βοηθά στην οικοδόμηση της αυτογνωσίας του επίσης.
Αυτογνωσία
Τι είναι;
Η ικανότητα να κατανοούμε τα δικά μας συναισθήματα, σκέψεις και αξίες και πώς επηρεάζουν τον εαυτό μας και τους άλλους. Περιλαμβάνει επίσης κατανόηση της οπτικής γωνίας του παιδιού.
δάσκαλοι
Αυτοδιαχείριση
Τι είναι;
Να ελέγχετε αποτελεσματικά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά σας σε διαφορετικές καταστάσεις για να αντιμετωπίσετε ένα (πιθανό) πρόβλημα αποτελεσματικά και σκόπιμα.
Πώς φαίνεται;
Ο μαθητής:
-
Αναγνωρίζει και κατονομάζει συναισθήματα.
-
Εξηγεί πώς συνδέονται τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η συμπεριφορά.
-
Αναγνωρίζει αλυσίδες συμπεριφοράς (αιτία-αποτελέσματα).
-
Χρησιμοποιεί τεχνικές για να αποτρέψει την παρορμητική συμπεριφορά.
-
Χρησιμοποιεί τεχνικές για να ηρεμήσει καθώς οι καταστάσεις κλιμακώνονται.
-
Γνωρίζει τι προκαλεί η συμπεριφορά του στο άλλο άτομο.
-
Μπορεί να εντοπίσει το ρόλο του σε μια κατάσταση που ξέφυγε από τον έλεγχο.
-
Είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του σε διαφορετικές καταστάσεις και να επιτυγχάνει στόχους και φιλοδοξίες.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να την τονώσουμε;
-
Αναστοχασμός SEL για τον δάσκαλο.
Ως δάσκαλος, είναι σημαντικό να αναστοχαστούμε την αυτοδιαχείρισή μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω λίστα ελέγχου αυτοδιαχείρισης:
-
Έχω τον έλεγχο των συναισθημάτων μου όταν βρίσκομαι σε στρες
-
Δρω με σκοπό
-
Επιμένω σε δύσκολες καταστάσεις
-
Αναζητώ βοήθεια εγκαίρως
-
Χρησιμοποιώ ανατροφοδότηση από άλλους
-
Μοντελοποίηση συμπεριφορών αυτοδιαχείρισης ως εκπαιδευτικού ή μέλους του προσωπικού υποστήριξης.
Κατά τη μοντελοποίηση μπορεί να είναι χρήσιμο να επισημανθούν οι συμπεριφορές στους μαθητές, ώστε να μπορούν να το δουν στην πράξη.
Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά στρατηγικές ώστε να μπορούν να βιώσουν μόνα τους αυτό που λειτουργεί. Το «Frog in Rest» προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες.
-
Frog in Rest - Βάτραχος σε ανάπαυση.
Το «Frog in Rest» είναι ένας πάγκος ανάπαυσης στην τάξη όπου μπορούν να βρεθούν κάρτες με ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να βρουν ηρεμία και να μπορέσουν να ηρεμήσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση, π.χ. πίνοντας ένα ποτήρι νερό, περπατώντας στην παιδική χαρά, διαβάζοντας ένα βιβλίο, σχέδιο...
Ένας μαθητής που κάθεται σε ένα παγκάκι μπορεί επίσης να είναι ένα σήμα για τον δάσκαλο να απαντήσει και να ρωτήσει: "Τι είναι λάθος και τι χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα;"
Κοινωνική ευαισθητοποίηση
Τι είναι;
Είναι η ικανότητα ενός ατόμου να εξετάζει την προοπτική των άλλων και να κατανοεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά κάποιου άλλου.
Πώς φαίνεται;
-
Όταν είστε σε θέση να δείξετε και να κατανοήσετε πώς αισθάνονται οι μαθητές.
-
Όταν είστε σε θέση να δείτε την οπτική γωνία των μαθητών.
-
Όταν είστε σε θέση να ρωτήσετε τους άλλους (μαθητές) πώς αισθάνονται και πώς σκέφτονται.
-
Όταν είστε σε θέση να δείτε διαφορές και ομοιότητες στα συναισθήματα των μαθητών.
-
Όταν κατανοείτε τη μη λεκτική γλώσσα των μαθητών.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να την τονώσουμε;
-
Δείτε και σκεφτείτε το τρέιλερ της ταινίας " Inside out "
Η ταινία κινουμένων σχεδίων "Inside Out" ακολουθεί πέντε προσωποποιημένα συναισθήματα: Χαρά, Λύπη, Φόβος, Θυμός και Αηδία. Οι κινηματογραφιστές συμβουλεύτηκαν ψυχολόγους και νευροεπιστήμονες προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση του μυαλού τους. Μπορεί να είναι ένα χρήσιμο και ευχάριστο εργαλείο για να βοηθήσει στην εξερεύνηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
-
Απεικονίστε μερικά διαφορετικά συναισθήματα στην τάξη και ζητήστε από τους μαθητές να μαντέψουν ποια είναι αυτά.
-
Χρησιμοποιήστε και αναγνωρίστε διαφορετικά emoticon.
-
Ενεργητική ακρόαση: δώστε πλήρη προσοχή όταν μιλούν οι άλλοι.
-
Σκεφτείτε τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε διαμεσολαβητές της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
-
Σκεφτείτε και σκεφτείτε κάποιες διλημματικές καταστάσεις. Ποιο είναι το πρόβλημα στην παρακάτω κατάσταση; Πώς νιώθουν οι μαθητές; Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την κατάσταση; Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος μας;
Κατάσταση 1. Ένας μαθητής δυσκολεύεται πολύ να κάνει φίλους. Σήμερα τον είδες απομονωμένο, σε μια γωνιά, ενώ άλλοι διασκέδαζαν παίζοντας μαζί.
Κατάσταση 2. Ένας μαθητής απειλεί να αντιδράσει με μανία όταν οι συνομήλικοί του τον αποκαλούν «σίσι».
Κατάσταση 3. Σε μια παρουσίαση μαθητή, ένας μαθητής ταράσσεται εμφανώς όταν συνειδητοποιεί ότι οι γονείς του δεν παρευρέθηκαν.
-
Βιβλίο Φτιάξε τη μέρα μου
Παιδιά 6 ετών στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησαν ένα βιβλίο με τίτλο «Make My Day» . Έχουν δημιουργήσει επίσης μερικές καρτ-ποστάλ που θέτουν δύο ερωτήσεις - "Τι φτιάχνει τη μέρα σας;" και "Πώς μπορείς να φτιάξεις τη μέρα κάποιου άλλου;"
Δεξιότητες σχέσεων
Τι είναι;
Είναι η ικανότητα θετικής αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους και ενήλικες και αποτελεσματικής αντιμετώπισης κοινωνικών καταστάσεων.
Οι δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων (π.χ. φιλικότητα, συνεργασία, επικοινωνία) που εφαρμόζει ένα άτομο για να συνδεθεί με τους άλλους και να δημιουργήσει θετικές σχέσεις.
Πώς φαίνεται;
Παράθεση αυτών των δεξιοτήτων για την προώθηση και τη διατήρηση σχέσεων:
-
Ξεκάθαρη επικοινωνία.
-
Ενεργητική ακρόαση.
-
Μη λεκτική επικοινωνία.
-
Συνεργασία με άλλους.
-
Αντίσταση ή διαχείριση ακατάλληλης κοινωνικής πίεσης.
-
Διαπραγμάτευση της σύγκρουσης εποικοδομητικά.
-
Αναζήτηση και προσφορά βοήθειας όταν χρειάζεται.
-
Καθημερινές πράξεις καλοσύνης.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις τονώσουμε;
-
Ενσωματώστε μια προσέγγιση "Make My Day" κάθε μέρα.
-
"Creating We"
Το Creating We είναι ένα μοντέλο που εστιάζει στην οικοδόμηση μιας αίσθησης ομαδικότητας, κοινής δραστηριότητας και σύνδεσης. Αναγνωρίζει ότι όταν εμπλεκόμαστε σε σχέσεις δημιουργούμε μια κοινή ιστορία, τρόπους συμπεριφοράς, μια αίσθηση κατανόησης μεταξύ μας και ακόμη και, μερικές φορές, μια μοναδική γλώσσα. Το Creating We αφορά μια κοινή ευθύνη για τις σχέσεις μας και όχι το «εγώ» και το «εσύ». Αναγνωρίζει ότι ο κάθε ένας έχει τη δική του μοναδική συνεισφορά σε μια σχέση και μέσω της αλληλεπίδρασης συνδυάζονται για να δημιουργήσουμε κοινή εμπειρία και κατανόηση - το «Εμείς». Το μοντέλο αναγνωρίζει επίσης ότι η σχέση θα επηρεαστεί από τις συνθήκες και το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα π.χ. κοινωνικό περιβάλλον, σχολείο, δάσκαλοι, μαθητές, γονείς, κυβέρνηση κλπ.
-
Ενθαρρύνετε και εξασκήστε την ευγένεια καθημερινά.
Αυτορρύθμιση
Τι είναι;
Είναι μια σειρά από δεξιότητες που χρησιμοποιούν οι μαθητές για να ρυθμίζουν τον εαυτό τους, να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και να σχεδιάζουν και να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους.
Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά πρέπει να απομακρυνθούν από τη ρύθμιση από τους ενήλικες για να αποκτήσουν την ικανότητα αυτορρύθμισης.
Πώς φαίνεται;
-
Όποτε χρειάζεται να πετύχουμε έναν στόχο, πρέπει να ρυθμίζουμε τον εαυτό μας.
-
Για παράδειγμα: για να είμαστε καλοί φίλοι, να μαθαίνουμε νέα πράγματα, να κάνουμε το σωστό ως γονείς ή να αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα με τη σωστή σειρά.
-
Πρώτα σκεφτόμαστε την κατάσταση, μετά αποφασίζουμε τι θα κάνουμε, μετά κάνουμε τα πρώτα βήματα και παρακολουθούμε τα σωστά βήματα, μέχρι να φτάσουμε τελικά στον στόχο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να την τονώσουμε;
Μπορούμε:
-
Να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας και να είμαστε ΕΝΗΜΕΡΟΙ γι' αυτά. Μπορούμε να σκεφτούμε διάφορες επιλογές προτού ενεργήσουμε
-
Πρώτα δημιουργήστε ένα ΣΧΕΔΙΟ και μετά κάντε κάποια κίνηση.
-
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ για λίγο.
-
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ την κατάσταση.
-
Εξετάστε διαφορετικές ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ.
-
Αποφασίστε για ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ.
-
Δείτε πώς το κάνουν οι άλλοι.
-
Ζητήστε βοήθεια.
-
Κάντε πράγματα μαζί με τους μαθητές για να τους βοηθήσετε να αποκτήσουν ανεξάρτητα δεξιότητες.
-
Γίνετε πρότυπο στην αυτορρύθμιση.
-
Συζητήστε με τους μαθητές σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές, τα βήματα που μπορούν να κάνουν και να ακολουθήσουν.
Μνήμη εργασίας
Τι είναι;
Η μνήμη εργασίας (Working Memory) είναι ένας τύπος μνήμης που έχουμε. Η λειτουργική μνήμη μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε πληροφορίες προσωρινά ενώ κάνουμε κάτι άλλο. Όταν χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο κομμάτι πληροφοριών για μια εργασία, μπορούμε να τις ανακτήσουμε. Σχετίζεται στενά με την προσοχή και την απόσπαση της προσοχής. Η μνήμη εργασίας είναι σημαντική για να αντλήσουμε πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε εργασίες και να πετύχουμε στόχους.
Η μνήμη εργασίας είναι μια σημαντική δεξιότητα στη μάθηση, στις ακαδημαϊκές επιδόσεις και στην επίλυση προβλημάτων.
Πώς φαίνεται;
Η μνήμη εργασίας συχνά σχετίζεται με την προσοχή. Εμφανίζεται σε δραστηριότητες που απαιτούν εργασία με ορισμένες πληροφορίες στη μνήμη μας, ενώ ολοκληρώνεται ένα άλλο βήμα σε μια εργασία και στη συνέχεια ανακαλούμε τις πληροφορίες από τη μνήμη.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε;
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη χρήση της μνήμης εργασίας που μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι στο σχολείο. Για παράδειγμα:
-
Το παιχνίδι «Ο Σάιμον λέει».
-
Ομαδικές δραστηριότητες υπολογισμού με το μυαλό.
-
Εφεύρεση και αφήγηση μιας ιστορίας σε μια ομάδα: ο πρώτος μαθητής λέει την πρώτη φράση, ο δεύτερος την επαναλαμβάνει και εφευρίσκει μια δεύτερη φράση. ο τρίτος επαναλαμβάνει και τα δύο και προσθέτει μια τρίτη φράση (και ούτω καθεξής).
-
Μπορούμε να χωρίσουμε τις εργασίες σε μικρότερες υπορουτίνες, π.χ. εκμάθηση γαλλικών λέξεων: χωρίστε όλες τις λέξεις σε μπλοκ των 7 λέξεων την ημέρα.
-
Μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να επαναλάβουν νέες πληροφορίες και να τους βοηθήσουμε να τις συνδέσουν με αυτά που ήδη γνωρίζουν.
-
Μπορούμε να τους διδάξουμε πώς να δημιουργούν και να χρησιμοποιούν τα δικά τους βοηθήματα μνήμης — όπως να κρατούν σημειώσεις.
Αυτοσυγκράτηση
Τι είναι;
Η ικανότητα να καταστείλεις ακατάλληλη συμπεριφορά και να αγνοήσεις άσχετα ερεθίσματα ή περισπασμούς. Η αναστολή μπορεί να είναι συνειδητή ή υποσυνείδητη και βοηθά στην πρόληψη παρορμητικών ενεργειών.
Πώς φαίνεται;
-
Οι μαθητές μπορούν να ολοκληρώσουν μια εργασία όταν οι άλλοι μαθητές μιλούν.
-
Οι μαθητές μπορούν να περιμένουν τη σειρά τους π.χ. σε ένα παιχνίδι.
-
Οι μαθητές μπορούν να σταματήσουν να παίζουν όταν χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου.
-
Οι μαθητές μπορούν να ακούσουν τον δάσκαλο ακόμα και όταν μιλάει ένας άλλος μαθητής.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να την τονώσουμε;
-
Δίνοντας χρόνο να σκεφτεί πρώτα πριν ζητήσει από έναν μαθητή να απαντήσει.
-
Χρήση πινάκων που σβήνουν στην τάξη.
-
Να προηγηθεί συζήτηση με έναν άλλο μαθητή προτού δώσει κάποιος μια απάντηση.
-
Ζητήστε από τους μαθητές να μετρήσουν μέχρι το 10 στο κεφάλι τους πριν δώσουν μια απάντηση.
-
Χρήση χρονομέτρου.
-
Παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και εστιάζοντας στο: «Πώς κατάφερες να περιμένεις τη σειρά σου;», «Καταλάβατε όλους τους κανόνες;»…
Γνωστική ευελιξία
Τι είναι;
Γνωστική ευελιξία είναι το να μπορεί κανείς να προσαρμόζει ή να αλλάζει τους κανόνες εύκολα σε νέες καταστάσεις ή να αλλάζει από τον έναν τρόπο σκέψης στον άλλο. Είναι επίσης η ικανότητα γρήγορης και ακριβούς εναλλαγής μεταξύ της εκτέλεσης δύο (ή περισσότερων) διαφορετικών εργασιών.
Πώς φαίνεται;
-
Όταν αλλάζετε από το παιχνίδι στο να κάνετε την εργασία.
-
Εναλλαγή Πρόσθεσης και Αφαίρεσης.
-
Σε μια συνεργασία: κατανόηση της οπτικής γωνίας των άλλων.
-
Αλλάζοντας προσέγγιση εάν η τρέχουσα δεν λειτουργεί.
-
Παράδειγμα: αυτό το βίντεο - πείραμα, "Εναλλαγή ημέρας και νύχτας"
Σε αυτό το παράδειγμα ο ήλιος = πρωί και η σελήνη = βράδυ. Ο μαθητής έχει εντολή να πει το αντίθετο. Όταν οι κάρτες διαδέχονται η μία την άλλη σε γρήγορη διαδοχή, ο μαθητής δίνει τις απαντήσεις που γνωρίζει, δηλαδή ήλιος = πρωί, φεγγάρι = βράδυ. Όταν ο μαθητής παροτρύνεται από μια ομοιοκαταληξία («Σκέψου την απάντηση, μη μου πεις») καλείται να σκεφτεί πρώτα την απάντηση και να μην τη δώσει αμέσως. Η περίοδος αναστοχασμού είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την εκπαίδευση της γνωστικής ευελιξίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να την τονώσουμε;
-
Κρεμάστε τους κανόνες υπολογισμού ώστε να είναι ορατοί στην τάξη.
-
Απεικονίστε το ημερήσιο πρόγραμμα σε εβδομαδιαία διάταξη.
-
Οραματιστείτε τα 5 λεπτά πριν από το τέλος μιας εργασίας. Μετά από αυτό, η μετάβαση θα είναι πιο ομαλή.
-
Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο.
Επίλυση προβλημάτων
Τι είναι;
Είναι η ικανότητα να αναγνωρίσει κανείς ένα πρόβλημα και να καταλήξει σε ένα σχέδιο επίλυσης.
Πώς φαίνεται;
-
Είναι σε θέση να διαχειριστεί μια συζήτηση στην τάξη μετά από μια σύγκρουση.
-
Εργασία σε κύκλο, μιλώντας για την επίλυση προβλημάτων.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε;
-
Εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας διαφορετικές στρατηγικές μάθησης, π.χ. δημιουργία χάρτη μυαλού, ρωτήστε τον εαυτό σας, επαναλάβετε ασκήσεις, επισημάνετε λέξεις-κλειδιά…
-
Ερωτήσεις προβληματισμού (PLAN, DO, CHECK, ACT).
-
Μετά από κάποιο τεστ, υπολογίστε τα αποτελέσματα.
-
Παιχνίδια EF π.χ. Monopoly, Jenga, σκάκι, ναυμαχία…
-
Έξυπνα παιχνίδια
-
Λογοτεχνία: συζήτηση πάνω σε ένα βιβλίο.
-
Συγκεκριμένα βιβλία π.χ. Curious George.
-
Θαυματουργή ερώτηση: «Τι θα έκανες αν…;»
-
Flip - Αναποδογύρισέ το
Το Flip είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους που σκέφτονται να μετακινηθούν από μια αρνητική θέση σε μια θέση όπου μπορούν να ενεργήσουν πάνω σε κάτι. Είναι μια μετατόπιση από μια «σταθερή» σε μια «ανάπτυξη» νοοτροπία.
-
Αντί για..., δοκιμάστε...:
Δεν μπορώ να το κάνω αυτό -> Τι πρέπει να μάθω;
Είμαι ο καλύτερος σε αυτό -> Γίνομαι καλύτερος σε αυτό.
Δεν το καταλαβαίνω καθόλου -> Τι χρειάζομαι για να το καταλάβω καλύτερα;
Τα παρατάω -> Επιτρέψτε μου να το δοκιμάσω με άλλο τρόπο.
Αυτό είναι πολύ δύσκολο για μένα -> Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να το μάθω.
Έκανα πάρα πολλά λάθη -> Κάνοντας λάθη, μπορώ να μάθω.
Δεν μπορώ να κάνω καλύτερα από αυτό -> Θα συνεχίσω να προσπαθώ.
Δεν θα γίνω ποτέ τόσο καλός όσο εσύ -> Πώς το έκανες αυτό;
Αυτό είναι αρκετά καλό -> μπορώ να κάνω καλύτερα;
Το σχέδιο Α δεν λειτουργεί -> Ευτυχώς το αλφάβητο έχει άλλα 24 γράμματα.
Σχεδιασμός και οργάνωση
Τι είναι;
Οι δεξιότητες που απαιτούνται για τον προγραμματισμό της εργασίας, τον καθορισμό προτεραιοτήτων στις εργασίες, την εκτίμηση του χρόνου και την οργάνωση της εργασίας.
Πώς φαίνεται;
-
Κατά την κατασκευή της σχολικής τσάντας.
-
Όταν προετοιμάζετε μια μεγάλη εργασία (π.χ. παρουσίαση βιβλίου).
-
Όταν κάνετε ένα σχέδιο για την εβδομάδα.
-
Κατά την οργάνωση της εργασίας για το σπίτι.
-
Όταν κάνετε τέχνες ή χειροτεχνίες.
-
Όταν παίζετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε;
-
Χωρίζοντας μια μεγάλη εργασία σε μικρότερα κομμάτια.
-
Χρήση σχεδιασμού για τη σχολική ημέρα.
-
Χρήση χρονοδιακόπτη.
-
Βοηθώντας τους μαθητές να εκτιμήσουν τον χρόνο που απαιτείται για μια εργασία.
-
Μοντελοποίηση και δημιουργία εβδομαδιαίου πλάνου.
-
Κρεμάστε το σχέδιο της ημέρας στον τοίχο.
-
Χρησιμοποιήστε οδηγούς ανάγνωσης για να δώσετε προτεραιότητα στην εργασία.
-
Φτιάξτε μαζί τη σχολική τσάντα στην τάξη.