top of page
1.Cross-cultural critera


1.Διαπολιτισμικά κριτήρια

Οι δεξιότητες κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης (SEL) και των Εκτελεστικών Λειτουργιών (EF) είναι ζωτικής

σημασίας  σε  σχολείο  μάθηση και κοινωνική αλληλεπίδραση, καθώς και στη δια βίου μάθηση. Η SEL

αναφέρεται στη διαδικασία μέσω των οποίων παιδιά και ενήλικες αποκτούν και εφαρμόζουν γνώσεις, στάσεις

και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση και τη διαχείριση των συναισθημάτων, σχεδιάζουν και επιτυγχάνουν στόχους μέσω υπεύθυνων αποφάσεων, αισθάνονται και δείχνουν ενσυναίσθηση και αναπτύσσουν θετικές σχέσεις με τους άλλους. Με τη σειρά τους, οι EF αναφέρονται σε ικανότητες και δεξιότητες αυτορρύθμισης που σχετίζονται με την παρακολούθηση, τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και τη ρύθμιση της σκέψης, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών που είναι απαραίτητες για τη σχολική μάθηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Η SEL και οι EF πρέπει να νοούνται ως αλληλένδετες έννοιες. Οι πτυχές της αυτορρύθμισης που απαιτούνται στις δεξιότητες SEL μπορούν να γίνουν κατανοητές ως ικανότητες και δεξιότητες EF και αντίστροφα.

Αποτελέσματα

 

2. Σύνοψη

Αυτή η σύνοψη είναι μια συλλογή βασισμένων σε στοιχεία και αποδεδειγμένων στοιχείων και στρατηγικών για την ενίσχυση της κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης (SEL) και των εκτελεστικών λειτουργιών (EF). Βασίζεται στα κοινά διαπολιτισμικά κριτήρια, που παρουσιάζονται στο Intellectual Output 1 και αναπτύχθηκε από τη διεθνή ομάδα έργου του REFLECT. Ακολουθώντας τα διαπολιτισμικά κριτήρια, έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση της έρευνας, των εκθέσεων και των περιπτωσιολογικών μελετών, τα συστατικά στοιχεία και οι στρατηγικές εντοπίστηκαν, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν από τους εταίρους του έργου και συντάχθηκε αυτή η σύνοψη.

 

Η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση (SEL) ορίζεται ως «η διαδικασία μέσω της οποίας τα παιδιά και οι ενήλικες κατανοούν και διαχειρίζονται τα συναισθήματα, θέτουν και επιτυγχάνουν θετικούς στόχους, αισθάνονται και δείχνουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, δημιουργούν και διατηρούν θετικές σχέσεις και λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις (CASEL, 2013)». Η Εκτελεστικές Λειτουργίες (EF) μπορεί να περιγραφούν ως νευρογνωστικές λειτουργίες που εμπλέκονται στον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, την παρακολούθηση και τη ρύθμιση των συναισθημάτων, της σκέψης και της συμπεριφοράς. Στο έργο REFLECT αναγνωρίζουμε επίσης την αυτορρύθμιση (SR) ως μια επικαλυπτόμενη έννοια μεταξύ SEL και EF.

2.Compendium
3.E-Course for teachers

 

3. Ηλεκτρονικό μάθημα για εκπαιδευτικούς

Το REFLECT στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής, συναισθηματικής και ακαδημαϊκής επίδοσης και ανάπτυξης των παιδιών, προσφέροντας στρατηγικές που βασίζονται σε τεκμήρια. Αυτές οι στρατηγικές έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση (SEL)  και τις Εκτελεστικές Λειτουργίες (EF) στην καθημερινή πρακτική. Τελικά στοχεύουμε στο να μειώσουμε τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και να βελτιώσουμε την ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών ενισχύοντας τις γνώσεις πάνω στη SEL και τις EF και ενδυναμώνοντας τους μαθητές και το περιβάλλον τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στοχεύοντας σε δασκάλους, γονείς και μαθητές. Το ηλικιακό εύρος από 8 έως 12 ετών θα είναι το επίκεντρο, επειδή αυτή η ηλικία είναι κρίσιμη για τις παρεμβάσεις σε SEL και EF. Αναπτύχθηκε μια λίστα διαπολιτισμικών κριτηρίων που είναι απαραίτητα για μια τεκμηριωμένη παρέμβαση σε SEL και EF. Με βάση την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, δημιουργήσαμε μια συλλογή βασικών στοιχείων που βασίζονται σε στοιχεία για τη βελτίωση του SEL και του EF.

 

Το ίδιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες με τουλάχιστον πέντε σχολικές ομάδες να συμμετέχουν ανά χώρα. Ο αντίκτυπος αυτού του μαθήματος θα αξιολογηθεί μέσω ερωτηματολογίων αυτοαναφοράς. Θέλουμε επίσης να ενδυναμώσουμε τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς δημιουργώντας μια εφαρμογή με συμβουλές και κόλπα για το SEL και το EF. Το αποτέλεσμα θα είναι μια εύχρηστη εργαλειοθήκη βασισμένη σε τεκμήρια για την προώθηση της SEL και των EF σε διαφορετικά επίπεδα, η οποία θα είναι διαπολιτισμική και θα μεταφέρεται εύκολα σε άλλους χρήστες (δάσκαλους, γονείς, μαθητές) και σε άλλες χώρες.

 

Εάν θέλετε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μάθημα, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://e-learning.alteravita.eu/course/view.php?id=28


4. Αξιολόγηση 

Αναμενόμενος αντίκτυπος

Η έρευνα για τον αντίκτυπο παρέχει τεκμηριωμένη υποστήριξη και υλικό για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων

Με βάση τα συμπεράσματα αυτού του έργου, τα σχολεία θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή βάσει στοιχείων στην εκπαιδευτική τους πολιτική.
 

4. Evaluation of impact
5. Development of an app


5. Σχεδιασμός εφαρμογής

Σχεδιασμός μιας εφαρμογής για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς σε SEL και EF
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για λήψη, ώστε να έχει πιθανό αντίκτυπο σε μια μεγάλη ομάδα δασκάλων, γονέων και μαθητών σε όλο τον κόσμο.

Η χρήση και οι βαθμολογίες αποτελούν ένδειξη της ποιότητας του προγράμματος.

bottom of page