1. Interculturele criteria
Sociaal emotioneel leren (SEL) en Executieve functies (EF) zijn cruciaal voor het schools leren,
sociale interacties alsook in het belang van levenslang leren. SEL verwijst naar het proces dat
kinderen en volwassenen doormaken en toepassen in hun vaardigheden en attitudes. Dit is noodzakelijk om emoties te reguleren, te plannen, doelen te begrijpen en te managen op een verantwoordelijke manier. Ook om empathie te voelen en te tonen en positieve relaties met anderen aan te gaan is het belangrijk om dit te empoweren. EF verwijst naar zelfsturende mogelijkheden en vaardigheden rond planning, monitoring, reguleren, denkprocessen, gevoelens en gedragingen die noodzakelijk zijn in het schools leren en sociale interacties. SEL en EF hebben invloed op elkaar, aspecten uit SEL heb je nodig voor de vaardigheden rond executieve functies en visa versa.
Out
puts
2. Compendium
Een compendium werd opgemaakt van evidence-based en bewezen componenten en strategieën voor het verbeteren van SEL en EF. Dit compendium is een compilatie van evidence-based en bewezen componenten en strategieën voor het verbeteren van sociaal-emotioneel leren (SEL) en executieve functies (EF). Het is gebaseerd op de gemeenschappelijke interculturele criteria, gepresenteerd in Intellectual Output 1 en ontwikkeld door het internationale projectteam van REFLECT. Op basis van de interculturele criteria werd een literatuuronderzoek van onderzoek, rapporten en casestudies gemaakt, werden componenten en strategieën geïdentificeerd, besproken en overeengekomen door de projectpartners, en werd dit compendium samengesteld.
Sociaal en emotioneel leren (SEL) wordt gedefinieerd als “het proces waardoor kinderen en volwassenen emoties begrijpen en beheren, positieve doelen stellen en bereiken, empathie voor anderen voelen en tonen, positieve relaties aangaan en onderhouden, en verantwoorde beslissingen nemen (CASEL, 2013). ):”. Executieve functies (EF) kan worden opgevat als neurocognitieve functies die betrokken zijn bij het plannen, bijwonen, bewaken en reguleren van emoties, denken en gedrag. In het REFLECT-project erkennen we ook zelfregulering (SR) als een overlappend concept tussen SEL en EF.
​
3. E-cursus voor docenten
In het REFLECT-project willen we de sociale, emotionele en schoolse betrokkenheid en groei van kinderen bevorderen door empirisch onderbouwde strategieën aan te bieden om SEL en EF in de dagelijkse praktijk te verbeteren. Uiteindelijk willen we het risico op sociale uitsluiting verminderen en de schoolse prestaties van leerlingen verbeteren door het bewustzijn van het belang van SEL en EF te vergroten en leerlingen en hun context te empoweren. Dit doen we door ons te richten op leerkrachten, ouders en leerlingen. De leeftijdscategorie van 8 tot 12 jaar zal onze focus zijn omdat die leeftijd cruciaal is voor interventies op SEL en EF. We ontwikkelden een lijst met interculturele criteria die essentieel zijn voor een evidence-based interventie op SEL en EF. Op basis van het literatuuronderzoek hebben we een compendium gemaakt van essentiële evidence-based componenten voor het verbeteren van SEL en EF.
Dezelfde lerarencursus werd in alle landen geïmplementeerd met ten minste vijf schoolteams die per land deelnemen.
De impact van deze cursus zal worden geëvalueerd door middel van zelfrapportagevragenlijsten.
We willen leerlingen, leerkrachten en ouders ook empoweren door een app te maken met tips en trucs over SEL en EF.
Het resultaat zal een eenvoudig te implementeren, empirisch onderbouwde toolbox zijn om SEL en EF op verschillende niveaus te promoten, die intercultureel zal zijn en gemakkelijk overdraagbaar is naar andere gebruikers (leraren, ouders, leerlingen) en andere landen.
Als je de E-cursus wilt bezoeken, volg dan de link: https://e-learning.alteravita.eu/course/view.php?id=28
​
4. Evaluatie van impact
Verwacht effect:
Het onderzoek naar impact biedt evidence-based ondersteuning en materialen om de interventies te evalueren.
Op basis van de conclusies van dit project kunnen scholen een evidence-based keuze maken in hun onderwijsbeleid.
5. Ontwikkeling van een app
Er werd een app ontwikkeld voor leerkrachten, leerlingen en ouders over SEL en EF met bijhorende strategieën.
Verwacht effect:
De app zal beschikbaar zijn om te downloaden, zodat deze een potentiële impact kan hebben op een grote groep leraren, ouders en leerlingen over de hele wereld.
Het gebruik en de beoordelingen geven een indicatie van de kwaliteit van het programma.
​